ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΉ ΣΤΗΝ ΚΆΜΕΡΑ – ΤΙ ΕΊΝΑΙ;

Η υποκριτική στην κάμερα, έχει αρκετές διαφοροποιήσεις από την υποκριτική στο θέατρο. Οι περισσότεροι ηθοποιοί στην Ελλάδα είναι εκπαιδευμένοι να παίζουν στη σκηνή. Για να μπορέσει ένας ηθοποιός να αποτυπώσει όλο του το συναίσθημα στον φακό, θα πρέπει να μάθει την διαδικασία με την οποία να προσεγγίζει το κείμενο.

 

Πως να δουλεύει πάνω στον χαρακτήρα του. Πως να προετοιμάζεται πριν γυριστεί η σκηνή του και να μάθει να είναι πραγματικά παρών στη στιγμή. Πάντα αντιδρώντας με φυσικότητα . Το βλέμμα, το σώμα και η φωνή, πρέπει να μπορούν να μεταφέρουν την συναισθηματική κατάσταση του χαρακτήρα  μέσα από την κάμερα.

 

Εάν θέλεις να μάθεις λίγο καλύτερα πως να χειρίζεσαι τα συναισθήματά σου και την γλώσσα του σώματός σου μπροστά στην κάμερα, τότε συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο!

3+1 tips για καλύτερη υποκριτική μπροστά στην κάμερα

1. Οπτική επαφή

Αρχικά, η οπτική επαφή ίσως είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που θα πρέπει να προσέξει ένας νέος ηθοποιός που ασχολείται με την υποκριτική στην κάμερα. Για να μπορέσει κανείς να πετύχει την σωστή οπτική επαφή, θα πρέπει να εστιάσει στο downstage eye του άλλου ηθοποιού. Εξάλλου, ο όρος downstage eye, υπονοεί την εστίαση του βλέμματος στο μάτι του άλλου ηθοποιού που βρίσκεται πιο κοντά στην κάμερα. Συνεπώς, ένας ηθοποιός χωρίς πολύ εμπειρία, μπορεί πολύ εύκολα να πέσει στην παγίδα της εντελώς αποφυγής οπτικής επαφής με τον άλλο ηθοποιό.

Eστιάζοντας στο downstage eye, μπορείς πολύ εύκολα να αποκτήσεις σταθερότητα στο βλέμμα σου, και να προσδώσεις “φυσικότητα” στο παίξιμό σου. Άλλωστε μην ξεχνάς  πως οι directors αλλά και το κοινό προτιμούν μια φυσική ροή στην υποκριτική.

2. Απέφυγε το υπερβολικό παίξιμο

Στην κάμερα ακόμα και μικρές  κινήσεις, μπορεί να φανούν υπερβολικές. Μπορεί να ανοιγοκλείνουμε συχνά τα μάτια μας. Ή να κουνάμε υπερβολικά το κεφάλι και τα χέρια μας. Ή ακόμα και να κάνουμε κινήσεις με τα μαλλιά μας κ.α. Όλες αυτές οι μικρές κινήσεις μπορούν να αποσπάσουν πολύ εύκολα την προσοχή του θεατή αν δεν είναι φυσικές και τις κάνουμε συνειδητά. Η υποκριτική στην κάμερα είναι ιδιαίτερη ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο. Οτιδήποτε υπερβολικό ή προσποιητό, το φανερώνει.

Έτσι οποιαδήποτε παραπάνω από το κανονικό κίνηση που μπορεί να κάνουμε για να δηλώσουμε τι βιώνει ο χαρακτήρας μας, μπορεί να αποσπάσει την προσοχή τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να εστιάσουν στα σημαντικά –στην αλήθεια της ερμηνείας. Ειρωνικά το φυσικό και αληθινό παίξιμο μπροστά στην κάμερα μπορεί να δικαιολογήσει ακόμα και αυτό που θα χαρακτήριζε κανείς ως υπερβολή.  

3. Βρες τη στιγμή

Σε μια θεατρική παράσταση συνηθίζεται ο ηθοποιός να έχει μια εξουσία πάνω στην ερμηνεία του καθώς την εκτελεί από την αρχή της ιστορίας μέχρι το τέλος και μπορεί να την προσαρμόσει ανάλογα την ανταπόκριση του κοινού.  Αυτό ωστόσο στην κάμερα δεν μπορεί να συμβεί. Οι σκηνές γυρίζονται βάση του τι συμφέρει την παραγωγή χωρίς να είναι απαραίτητα η σωστή ροή της ιστορίας χρονικά. Επίσης οι σκηνές και γυρίζονται επανελειμένα από διάφορες γωνίες.

Η υποκριτική στην κάμερα απαιτεί αμεσότητα και την ικανότητα να κυνηγάει ο ηθοποιός την στιγμή καταθέτοντας την αλήθεια του.

4. Αγάπησε τις ατέλειές σου

Ένας ηθοποιός είναι πρωτίστως άνθρωπος. Και σίγουρα έχει κάποιες μικρές ατέλειες όπως όλοι μας. Άρα μην προσπαθείς να περάσεις μια “τέλεια” εικόνα προς τα έξω.  Αποδέξου τον εαυτό σου με τις ατέλειές του.  Ανάδειξέ στον κόσμο την μοναδικότητά σου.

Acting on camera σεμινάρια στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη

Σου φάνηκε χρήσιμο το παραπάνω άρθρο; Εάν ναι, τότε σίγουρα πρέπει να παρακολουθήσεις acting on camera μαθήματα του Thespians on Camera! Σίγουρα θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις τις τις βασικές γνώσεις που απαιτεί η συγκεκριμένη τέχνη.

Επίσης μην ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις στο Instagram!